tisdag 22 november 2011

Dagens fakta

Om man springer för mycket kan man få blodbrist, för att man stampar sönder röda blodkroppar med/i fötterna. Haha, sjukt ju. True story dock. Men med för mycket menas typ om man är elitmaratonlöpare eller så. Det är ändå nyttigt att springa. Tyvärr.

Jag har lärt mig mer än vad jag och ni vill veta om effekterna av fysisk aktivitet, och framförallt av fysisk inaktivitet. Tänk gärna på att inte sitta stilla under så långa stunder i sträck. "Mikroaktivitet" behövs emellanåt. Annars kan man motionsträna enligt alla rekommendationer och ändå ha samma ohälsa som en rökare ungefär.

//Moa

4 kommentarer:

Mia sa...

Hej Moa!

Ylva-Li berättade om det där med blodbrist från fötterna. Helt oväntad kunskap faktiskt !!!

Undrar lite om det med mikromotion och bortkastad träning....

Jag får intevjua er.

Kramar, Mamma

Maria sa...

Jag vill höra mer om sånt man inte vill veta. Tror du får lära ut lite av din kunskap när vi ses!

Tove sa...

Vad räknas som mikroaktivitet? Räcker det med att gå till köket och ta ett glas vatten eller måste man göra något mer ansträngande?

moa sa...

Tove det räcker, som jag har förstått det... Men sen gäller ju också:
Träning 3-4 ggr/vecka, MINST 20 minuter, 65% av maximalt kroppsarbete. Och sen lite styrketräning och så vardagsmotion inklusive mikroaktivitet. Då kan du förlänga livet med sisådär 9 år. Om jag själv lärt mig något maria så kan jag lära dig med, men jag lovar, vissa saker vill du inte veta.. :P